Nagyszerű ötletek a startup versenyen Miskolcon

2023.12.05.

10 csapat részvételével került megrendezésre 2023. november 30-án a StartMEup verseny a Miskolci Egyetemen. Az első StartMEup ötletversenyt még 2018-ban került megrendezésre az egyetemen, azóta pedig évente minden évben megtartották.

Az idei versenyt az EIT Raw Materials témaköreiben szervezte meg a FIEK KFI Menedzsment Osztálya és a Pályázati Igazgatóság, ami az NKFIH támogatásával valósult meg. Az idei verseny volt az első olyan esemény, ahol külföldi hallgatók (7 csapattal) is részt vehettek az eseményen, így a verseny hivatalos kommunikációs nyelve angol volt. Az EIT Raw Materials főleg napjaink környezetvédelmi témáira fókuszál (nyersanyag kutatás, körforgásos gazdaság, hulladékhasznosítás), így ezen témákkal pályázhattak a hallgatók.

A hallgatók a verseny előtt 2 alkalommal felkészítő workshopon vettek részt, valamint egyéni konzultációkon vettek részt István Zsolt osztályvezető koordinálásával. A felkészülés során befektetett munka megtérült, mert minden csapat magas színvonalú prezentáció (un. pitch) keretében mutatta be ötletét max. 7 percben a szakmai zsűri jelenlétében.

A szakmai zsűri tagjai:

  • Dobó Zsolt, tudományos főmunkatárs (Miskolci Egyetem)
  • Lukács Edit, innovációs szakértő (Miskolci Egyetem)
  • Galla Zoltán, ügyvezető (Startup Campus Kft)
  • Horánszky Árpád, nemzetközi projekt menedzser (Bay Zoltán Kutatóintézet)

A zsűri a számtalan jó ötletből végül 3 nyertes csapatot díjazott:

  • Első helyezést ért el a HydroGen csapata, amely egy új eszköz fejlesztésével tudja könnyedén meghatározni a földalatti hidrogénmezőket. A csapat tagjai mind hidrogeológus M.Sc hallgatók: Török Krisztofer, Babos Gábor és Mátyás Péter.
  • Második helyezést ért el ByprodEx csapata (geofizikus PhD hallgatók: Moataz Mohamed Gomaa Abdelrahman és Hadeer Ahmed Ali Hassan), amely egy olyan applikációt fejlesztenének, amely egy elektronikus piactér segítségével támogatnák az egyes vállalatoknál keletkező ipari hulladékok hasznosítását.
  • Harmadik pedig a Grassroots csapata (geológus hallgatók: Rayhan Aldızan Farrenzo, Zeynep Kezer és Makhosi) lett, akik használt sütőolajból értékes szappant és gyertyát állítanának elő.

Különdíjat nyert a Pickapp csapat (Gál Zoltán Péter jogász hallgató és társai), aki a 2024-ben induló kötelező betétdíjas rendszerben házhozmenő gyűjtési szolgáltatással támogatnák a PET és alumínium dobozok visszagyűjtését.

A startup versenyzők számára 2024-ben havi rendszerességgel mentorálást szervez a FIEK és további versenyeket szervez ebben a témakörben 2024 áprilisában újra.

Oszd meg ismerőseiddel


Ez is érdekelhet