Szakértők a Mesterséges Intelligencia Jövőjéről

2024.06.27.

Június 26-án a Miskolci Egyetem adott otthont az EU Digitális Európa Programja által támogatott Mesterséges Intelligencia Digitális Innovációs Központ (MI-EDIH) projekt bemutató rendezvényének. A rendezvény célja az volt, hogy részletes betekintést nyújtson az MI széleskörű alkalmazásába különböző ipari és szolgáltatói területeken. A résztvevők számos szakértő előadásában megismerhették az MI legújabb fejlesztéseit, szabályozási kihívásait, valamint konkrét alkalmazási lehetőségeit a terméktervezéstől kezdve a logisztikán át egészen a videószerkesztésig.

🤖Az eseményt István Zsolt nyitotta meg, aki részletesen bemutatta az MI EDIH projektet. Az Európai Unió által finanszírozott program célja, hogy támogassa a kis- és középvállalkozásokat, startupokat és közintézményeket az AI technológiák felhasználásával, ezzel növelve versenyképességüket. István Zsolt konkrét példákon keresztül mutatta be az AI alkalmazási lehetőségeit, mint az ipari képfeldolgozás és az automata ügyfélszolgálatok.

📜 Ezt követően Dr. Czékmann Zsolt ismertette az MI szabályozási törekvéseket, különösen az első uniós rendeletet a mesterséges intelligenciáról, amely kockázatalapú megközelítéssel szabályozza az MI-rendszereket, megkülönböztetve a magas és alacsony kockázatú alkalmazásokat. Az előadás kitért a magas kockázatú MI-rendszerek két fő kategóriájára, és az általános célú MI-modellek szabályozására is. Végül Dr. Czékmann Zsolt beszélt az innováció támogatásáról a szabályozói tesztkörnyezetek (sandbox) révén, valamint a rendelet végrehajtásához szükséges új irányítási struktúráról.

📞 Kopcsó Balázs, a United Call Centers Kft.-től bemutatta a UCC legújabb MI fejlesztéseit és alkalmazásait az ügyfélszolgálati területen. Az aiden.tech megoldásai három fő pillérre épülnek: hangalapú automatizáció, fejlett analitika és a folyamatrobotizálás. Az előadás kiemelte a nulla várakozási időt és a 7/24 rendelkezésre állást, az MI-alapú ügyfélszolgálati megoldásokat, valamint az aiden technológia előnyeit, mint a költség- és időcsökkentést.

🔧 Dr. Hegedűs György által bemutatott előadás középpontjában a Mesterséges Intelligencia alkalmazásának lehetőségei a terméktervezés területén álltak. Az előadás részletesen tárgyalta az MI szerepét és előnyeit a gépészeti tervezésben, különös hangsúlyt fektetve az optimalizálás, szimuláció, hibakeresés és minőségellenőrzés, valamint a tervezési folyamatok automatizálásának és prediktív karbantartásnak fontosságára. Az előadás gyakorlati példákkal illusztrálta az MI alkalmazását valós projektekben.

📊 Dr. Kulcsár Gyula előadás középpontjában a termelő és szolgáltató rendszerek ütemezési feladatainak számítógépes modellezése és megoldása állt. Dr. Kulcsár kiemelte az optimalizálás fontosságát, és bemutatta a döntési változókat, korlátozásokat és célokat, amelyek meghatározzák a termelési ütemezést. Az előadás konkrét példákon keresztül mutatta be, hogyan alkalmazzák ezeket az elveket különböző ipari területeken, például hűtőszekrények, járműipari ülések és ortopédiai elemek gyártásában, valamint projektütemezés során.

🛠️Prof. Dr. Tamás Péter prezentációjában bemutatta, hogy hogyan lehet innovatív szimulációs vizsgálati módszerekkel optimalizálni a logisztikai folyamatokat, különösen hangsúlyozva a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazási lehetőségeit. A szimulációval valósághűen modellezhetők a komplex rendszerek működési folyamatai, és ezáltal hatékonyan elkerülhetők tervezési hibák és optimalizálhatók a határteljesítmények.

🎥 Marczisovszky Dániel, a VideoScripter Kft. képviselője ismertette a mesterséges intelligencia alkalmazását a videószerkesztés területén. A VideoScripter Kft. legújabb vívmányait ismertette, amelyek révén az MI segítségével automatizálják és optimalizálják a videószerkesztési folyamatokat.

A rendezvényt egy virtuális hegesztési bemutató és szendvicsebéd zárta, amely lehetőséget biztosított a résztvevők számára a hálózatépítésre és további beszélgetésekre. A rendezvényt a Miskolci Egyetem, KIFÜ és a Design Terminál közös szervezése valósította meg, és számos érdekes szakmai előadást kínált az MI jelenlegi és jövőbeli alkalmazásairól.

Oszd meg ismerőseiddel


Ez is érdekelhet