IP: A rejtélyes erő a vállalati sikerek hátterében

A szellemi tulajdon védelme és az oltalmak megszerzése kulcsfontosságú lépés a vállalkozások számára. Ez a védelem növeli piaci értéküket, biztosítja innovációik hosszú távú sikerét, és vonzóbbá teszi őket a befektetők számára.

A hazai kis- és középvállalkozások (kkv-k) és kezdő vállalkozások nagyon kreatívak és sok új ötlettel rukkolnak elő az üzleti világban. Sokszor nem is tudjuk, hogy néhány termék valójában magyar találmány. Sajnálatos módon azonban a hazai vállalatok gyakran nem értik meg az innovációk és szellemi tulajdon védelmének fontosságát, és nem védik meg megoldásaikat a versenytársaktól.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala összeállított egy jól érthető kiadványt, IP IRÁNYTŰ KKV-KNAK címmel, amiből megtudhatjuk miért érdemes az oltalom kérdésével foglalkozni, milyen előnye származhat egy KKV-nak ebből és azt is, hogy milyen lépésekből tevődik össze az oltalomszerzés menete, emellett oltalmi stratégiákat is bemutat iparáganként.

Mindenkinek van szellemi tulajdona, de szellemitulajdon-joga csak annak, aki meg is szerzi rá az oltalmat!

Egy példa a Julius-K9, amely kutyahámokat fejlesztett ki, melyek biztonságosabbak és praktikusabbak voltak az állatok számára. Ők sikeresen védjeggyel védték termékeiket és monopoljogot szereztek, és számos országban értékesítették őket.

Másik példa a teqball, amely egy új sportágat hozott létre, ami a labdarúgás és az asztalitenisz kombinációjából született. Ők is hangsúlyozták az iparjogvédelem fontosságát az innovatív ötletük védelme érdekében.

Az iparjogvédelem és szellemi tulajdon védelme növeli a vállalatok vonzerejét a befektetők számára, és ezáltal növeli cégértéküket. Az Európai Unióban a kkv-k csak kis részének van iparjogvédelmi oltalma (8,8%), míg Lengyelországban ez az arány magasabb (10%), Magyarországon viszont alacsonyabb, mindössze 3,4%. Ez azt mutatja, hogy a hazai kkv-knek még nagyobb figyelmet kell fordítaniuk az iparjogvédelemre és szellemi tulajdon védelmére.

De miért éri meg? Mik az oltalmak előnyei?

  • Jogosítvány a hasznosításra: Az oltalom jogot biztosít az innovációk, termékek vagy márkák hasznosítására, és kizárólagos jogot ad a tulajdonosnak, hogy saját maga használja vagy másoknak engedélyezze a hasznosítást.
  • Védelem a bitorlás ellen: Az oltalom lehetővé teszi a tulajdonos számára, hogy jogi eszközökkel lépjen fel a bitorlókkal szemben, akik az oltalmazott termékeket vagy innovációkat másolják vagy utánozzák.
  • Brandvédelem: Az oltalom, mint például védjegyoltalom vagy formatervezési minta-oltalom, segít megelőzni a másolást és a hamisítást, ami fontos a brand és az imázs megőrzése szempontjából.
  • Piaci érték növelése: Az oltalmak növelhetik egy vállalat vagy termék piaci értékét, és vonzóvá tehetik a befektetők számára.
  • Jövedelmi forrás: A szellemi tulajdon-jogok, például szabadalmak, védjegyek vagy formatervezési minták értékesítése vagy licencelése jövedelmi forrást jelenthet a vállalatnak.
  • Versenyelőny: Az oltalommal rendelkező vállalatok versenyelőnyhöz juthatnak, mivel képesek megvédeni innovációikat és termékeiket a versenytársaktól.
  • Hírnev megőrzése: Az oltalom segít megőrizni a vállalat hírnevét és imázsát, mivel védett a hamisításoktól és a jogi vitáktól.
  • Tőkevonzás: Az oltalmakkal rendelkező vállalatok vonzóbbak lehetnek a befektetők számára, mivel az oltalmak értéket képviselnek.

Az oltalmakkal rendelkező vállalatok képesek hatékonyabban védeni innovációikat, növelni piaci értéküket, és különböző jogi eszközökkel fellépni a jogsértések ellen, ami hosszú távon hozzájárulhat a vállalat sikeréhez és növekedéséhez.

A FIEK kutatás-fejlesztési tevékenysége során együttműködik a kis- és középvállalkozásokkal, amelyek segíthetik a szellemi tulajdon védelmét és az innováció fejlesztését. Emellett kapcsolatépítési és hálózatépítési lehetőségeket is kínál, hogy segítse a KKV-kat az új technológiák és ötletek piacra vitelében. Vegyék igénybe az egyetem erőforrásait, és növeljék vállalatuk versenyképességét és sikerét!

Oszd meg ismerőseiddel


Ez is érdekelhet