Innovációs lehetőségek a körforgásos gazdaságért rendezvény

  • Kezdőoldal
  • Hírek
  • Innovációs lehetőségek a körforgásos gazdaságért rendezvény
2024.02.19.

Az "Innovációs lehetőségek a körforgásos gazdaság kialakítására" című TIP KLUB rendezvényen a fenntartható jövő építésének kulcsfontosságú tényezőiről és az innováció szerepéről tartottak előadásokat. Az esemény során, amely szervesen kapcsolódott a Miskolci Egyetem által koordinált CIRCLETECH projekt eseménysorozatához szakemberek osztották meg gondolataikat és tapasztalataikat az újrahasznosítás, a hulladékfeldolgozás, a környezetbarát termelés és az energiaváltás területén, előrevetítve a körkörös gazdaság alapjainak megteremtését. A rendezvény jelentőségét növelte, hogy a regisztrált résztvevők között ott voltak a projekt finn partneregyetemének, a Lappeenranta-Lahti University of Technology (LUT) kutatói és innovációs szakemberei.

Elsőként a CIRCLETECH projekt szakmai vezetője, Dr. Gombkötő Imre áttekintette az innovációs lehetőségeket a körforgásos gazdaság kialakítására, hangsúlyozva a régió innovációs kapacitásának fontosságát és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. Az előadás kiemelte a CiRCLETECH projekt céljait és a regionális együttműködés fontosságát a fenntartható jövő építésében. (Az előadás megtekinthető ezen a hivatkozáson.)

Majd ezt követően Dr. Karthikeyan Natarajan, a LUT Egyetem kutatószolgálatainak finanszírozási tanácsadója, inspirálóan osztotta meg a gyakorlatait az egyetemi-vállalati együttműködések létrehozására a körforgásos gazdaság támogatása érdekében. Előadásában részletezte, hogy hogyan lehet az innováció és az együttműködés révén elősegíteni a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet. (Az előadás megtekinthető ezen a hivatkozáson.)

Az Ipari-egyetemi együttműködés gyakorlatait mutatta be István Zsolt, a Miskolci Egyetem KFI Menedzsment Osztályának osztályvezetője! István Zsolt ismertette a Korszerű Anyagok és Intelligens Technológiák Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) szervezetet, amelyet 2017 decemberében hoztak létre. Az előadás során bemutatásra került a kutatás, fejlesztés és innováció menedzsmentjének osztálya, amelynek célja a vállalati innovációs megbízások koordinációja az egyetemen, a kutatás-fejlesztési eredmények népszerűsítése, külső partnerkapcsolatok fejlesztése, az iparjog védelme, valamint a tudástérkép és üzleti felhasználás összehangolása. (Az előadás megtekinthető ezen a hivatkozáson.)

Helmeczi Árpád bemutatta a HAJDU Zrt. környezettudatos terméktervezési folyamatát, amelynek célja a hosszú élettartamú, könnyen javítható és újrahasznosítható termékek tervezése. A vállalat elkötelezett a fenntartható tervezés és gyártás iránt, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaság kialakítását. (Az előadás megtekinthető ezen a hivatkozáson.)

Mészáros Fanni az APPLiA Magyarország Egyesülés képviseletében beszélt a "Repair it Right or Right to Repair?" témakörről. Az előadásban hangsúlyozták a termékek javíthatóságának fontosságát és az iparág felelősségét a fenntartható jövő felé vezető úton.

Györkös Péter a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. képviseletésben részletesen ismertette a Magyarországi Hulladékgazdálkodási rendszer átalakításának terveit a körforgásos gazdaság kialakítása érdekében. Az előadás során kiemelte a hulladék hierarchiáját és a tervezett lépéseket a hulladékcsökkentés és az újrahasznosítás előmozdítása érdekében. (Az előadás megtekinthető ezen a hivatkozáson.)

Az előadások során tárgyalt témák átfogó képet adtak arról, hogy hogyan lehet az innováció és az ipari fejlődés összekapcsolódva előmozdítani a fenntartható körforgásos gazdaság kialakítását, szorosabbra fűzve a kutatói szféra, az innovációs szakemberek és az ipari szereplők együttműködését egy fenntarthatóbb jövőért.

Oszd meg ismerőseiddel


Ez is érdekelhet