Ödométeres vizsgálat geotechnikai célokra

Laboratóriumunkban a Wykeham Farrance ödométeres állványt alkalmazzuk talajok összenyomódási tulajdonságainak meghatározására. Az ödométeres vizsgálatok fontosak a talajok viselkedésének és stabilitásának megértésében, különösen építőipari és geotechnikai alkalmazásokban.

Az ödométeres vizsgálatok során a következő lépések történnek:

  1. Minta Előkészítése: A talajmintát megfelelő méretűre vágnak és előkészítik az ödométeres állványban történő vizsgálathoz.
  2. Berendezés Beállítása: Az ödométeres állványt beállítjuk a megfelelő paraméterekkel, például a terhelési sebességgel és a terhelési módokkal.
  3. Terhelés Alá Helyezés: A mintát terhelő lemezt vagy súlyt alkalmazunk az ödométerre, és fokozatosan növeljük a terhelést. Ezáltal rögzítjük az összenyomódást és az időfüggő viselkedést.
  4. Kompressziós Görbe Felvétele: Az ödométeres állványhoz csatlakoztatott érzékelők segítségével rögzítjük az összenyomódást időben, így létrehozva a kompressziós görbét.
  5. Paraméterek Számítása: Az összenyomódási modulus és egyéb fontos paraméterek kiszámítása és értékelése a vizsgálat során szerzett adatok alapján.

Az ödométeres vizsgálatok eredményei alapvető fontosságúak a talajok terhelésre adott válaszának és összenyomódási viselkedésének megértéséhez. Ezek az információk kulcsfontosságúak lehetnek építési tervek kidolgozásában, alapok tervezésében és geotechnikai problémák megoldásában. Válassza laboratóriumunkat megbízható és pontos ödométeres vizsgálatokhoz geotechnikai projektekhez!

Képek: 

 

Oszd meg ismerőseiddel


További laboratóriumi vizsgálatok