Szeptembertől új rendszerben kérhetnek K+F minősítést a vállalkozások

  • Kezdőoldal
  • Hírek
  • Szeptembertől új rendszerben kérhetnek K+F minősítést a vállalkozások
2023.09.25.

Magyarországon a K+F tevékenységet végző vállalatok több adónem tekintetében is érvényesíthetnek különféle kedvezményeket. Míg a társasági adó, helyi iparűzési adó és innovációs járulék vonatkozásában adóalap-kedvezmény, a szociális hozzájárulási adó („szocho”) esetén adókedvezmény vehető igénybe, melyek számos esetben – bizonyos feltételek mellett - szimultán is érvényesíthetők.

Az adókedvezmények igénybevételéhez kapcsolódó kockázatok elkerülése érdekében fontos annak megállapítása, hogy pontosan mi minősül K+F tevékenységnek.

A tevékenységek K+F minősítése az eddigi hatósági eljárás helyett 2023. szeptember 1-jétől szakértői eljárás keretében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalnál (NKFIH) kérhető.

A hatékonyságot szem előtt tartva és a párhuzamosságok felszámolása érdekében így egy kézben összpontosulhatnak a KFI területtel kapcsolatos legfontosabb eljárások. Az NKFI Hivatal által kiállított szakértői vélemény megalapozhatja a K+F adóösztönzők kihasználását és a külföldi vállalatok magyarországi K+F beruházásainak támogatását, illetve szakmai garanciát jelenthet a hazai vagy az EU-s források kihelyezése és az állami támogatások K+F célú felhasználása során.

Kétféle minősítési eljárás kezdeményezhető, az egyik a Projektminősítés, a másik Projektcsoport-minősítés.

A projektminősítési eljárás keretében az NKFI Hivatal a megjelölt projektet abból a szempontból minősíti, hogy a tartalmát képező tevékenységek kutatás-fejlesztésnek tekinthetők-e.

Továbbá a Hivatal meghatározza a projekt alapkutatási, alkalmazott kutatási vagy kísérleti fejlesztési tevékenységeinek arányát, valamint, hogy az adott tevékenységet a kérelmező saját tevékenységi körben végzi-e. Az eljárás egy adott projektre irányul.

A szakértői eljárás díjköteles:

A projektminősítési eljárás díja bruttó 83 000 Ft.

Az aránymeghatározás iránti kérelem díja bruttó 20 000 Ft.

A saját tevékenységi kör megállapítása iránti kérelem díja bruttó 30 000 Ft.

Az NKFI Hivatal kérelemre projektcsoportokat is minősít abból a szempontból, hogy a kérelmező által a projektcsoportokba sorolt projektek kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenységnek tekinthetők-e. A projektcsoport-minősítés hatálya – pozitív döntés esetén – a projektcsoportba tartozó valamennyi projektre kiterjed.

A kérelmező az űrlapon az általa megjelölt projektcsoportokat és a bennük található projektek rövid leírását nyújthatja be. Az NKFI Hivatal dönt a projektcsoportok elfogadásáról, és kiválasztja a projektcsoportokba sorolt projektek közül azokat, amelyek részletes bemutatását kéri további vizsgálat céljából, és amelyek pozitív minősítése a projektcsoportba sorolt összes projektre felállítja a K+F tevékenység vélelmét.

A szakértői eljárás díjköteles:

A projektcsoport-minősítési kérelem szakértői díja bruttó 678 000 Ft.

A K+F minősítési eljárások iránti kérelmeket elektronikus úton, az NKFI Hivatal weboldalára (https://kfivelemeny.nkfih.gov.hu) regisztrálva lehet benyújtani.

Oszd meg ismerőseiddel


Ez is érdekelhet