Dr. Váradi Csaba

Név: Dr. Váradi Csaba

Beosztás: tudományos főmunkatárs

Szervezeti egység: Korszerű Anyagok és Intelligens Technológiák Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ

Iroda: 3515 Miskolc-Egyetemváros, C/2 épület 6. hajó dél I. 103

Kapcsolat:

Hivatkozások:

Kutatási terület: Biokémia, Glikoanalitika és Magas Szintű Analitika a Molekuláris Orvostudomány és Bioprocessing

2011-2014: PhD tanulmányaimat 2011 szeptemberében kezdtem el a Debreceni Egyetem Molekuláris Orvostudomány Doktori Iskolában Professzor Guttman András témavezetésével. Kutatómunkám során a glikoziláció vizsgálathoz szükséges mintaelőkészítés optimalizálásán dolgoztam, valamint a kifejlesztett új eljárást alkalmaztam különböző gyulladásos és daganatos betegségek vizsgálatában. A PhD évek alatt elsajátítottam a legmodernebb, orvosbiológiában használatos műszeres analitikai technikákat mint a kapilláris elektroforézis illetve a magas nyomású folyadékkromatográfia. Témavezetőmnek köszönhetően egy három hónapos szakmai gyakorlaton is részt vettem Kaliforniában a Sciex nevű cégnél, melynek eredményeként született az a mágneses gyöngy alapú protokoll ami jelenleg is az alapját képezi egy forgalomban levő mintapreparálási kitnek. PhD disszertációm címe Következő Generációs Analitikai Glikomika: Automatizálható Biomarker Kutatás volt.

2014-2017: A PhD tanulmányokat követően egy Marie-Curie ösztöndíj keretében Dublinban a National Institute for Bioprocessing Research and Training-nél folytattam kutatásaimat Dr. Jonathan Bones vezetésével. A kutatási témám főként kapilláris elektroforézis és tömegspektrometria alapú metodikák alkalmazása volt Parkinson kóros vérminták glikozilációs profilozására. A kutatásaim során olyan új C 12/13 alapú glikánjelölési stratégiát sikerül kidolgozni mely lehetővé tette a glikánok közvetlen kvantifikálását a tömegspektrométerben és egyaránt alkalmas kapilláris elektroforetikus valamint folyadékkromatográfiás elválasztásokra. A külföldön töltött három év során számos nemzetközi publikáció és egy szabadalmi oltalom született valamint több nemzetközi konferencián vettem részt meghívott előadóként.

2018-: Hazatérve Írországból a Miskolci Egyetem Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ FIEK Projektszervezetében folytattam korábbi kutatásaimat, ötvözve a saját glikoanalitikai tapasztalatokat a Miskolci Egyetemen meg lévő anyagtudományi fejlesztésekkel. Ennek eredményeként sikerült kidolgozni egy olyan mágneses nanorészecske alapú eljárást mely lehetővé teszi nagyszámú minta átfogó és költséghatékony analízisét. A kifejlesztett eljárást sikerrel alkalmaztam különböző agydaganatos és szklerózis multiplexes betegek szérum mintáinak vizsgálatára egy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházzal közös kutatás keretében. Jelenlegi kutatásaim célja a szérum antitestek műszeres analitikai vizsgálata Sars-Cov-2 fertőzésen átesett és Sars-Cov-2 ellen oltott páciensek esetében.

Oszd meg ismerőseiddel