Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium

Projekt azonosítója: RRF-2.3.1-21-2022-00014 

A projekt megvalósításának kezdete: 2022.03.01. 

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2026.02.28. 

A projekt összköltsége: 3 571 000 000 Ft 

Miskolci Egyetem költségvetése: 300 000 000 Ft 

A projekt célja:

Az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium a Pannon Egyetem vezetésével hazai egyetemek, kutatóhelyek és az Országos Meteorológiai Szolgálat szakmai együttműködésével, multidiszciplináris szemléletben, egységes szakmai irányítás mellett valósul meg. A Nemzeti Laboratórium az éghajlatváltozás jellemzőinek vizsgálata és az éghajlatváltozás elemeinek az emberi egészségre, természeti, gazdasági rendszerekre és a társadalomra gyakorolt hatásainak tanulmányozása mellett a technológiai, gazdasági és társadalmi adaptáció területén is végez kutatás-fejlesztési tevékenységet.

A Miskolci Egyetemen kutatási területei: 

Ipari folyamatok CO2 kibocsátásának csökkentése 

A globális CO2 kibocsátás csökkentés kulcsa a fosszilis tüzelőanyagok égetése során létrejövő CO2 megkötése, illetve tárolása. Rövid idő alatt teljes iparágakat kell új technológiára átállítani. A projekt keretében iparvállalatok számára fontos CO2 kibocsátást csökkentő technológiák kutatásra koncentrálunk. A kutatásaink által érinett területek: a szén- és gáz-tüzelésű erőművek, építőanyagok és építési technológiák CO2 lábnyomának csökkentése. A katalitikus és elgázosítási folyamatokban olyan technológiákat vizsgálunk és fejlesztünk, amelyek alkalmasak a szénvagyonból másodlagos alapanyag gyártásra a vegyipar számára. 

Környezeti szenzoralapú monitoringhálózat fejlesztése 

Célunk olyan low-cost szenzorhálózatok kiépítése (kijelölt mintaterületeken), melynek adatai egyaránt hozzájárulnak a gazdálkodás alkalmazkodóképességének javításához (precíziós talajművelés, öntözés, vízgazdálkodási irányelvek talajszempontú szakmai megalapozása). Ezek mellett a települési környezet a másik célterület, ahol a lakosságot közvetlenül érintő veszélyek (légszennyezettség, hőszigetek, villámárvizek) hatásainak enyhítéséhez, keletkező károk mértékének csökkentéséhez járul hozzá a támogató adatokat szolgáltató szenzorhálózat. 

 

Oszd meg ismerőseiddel


További pályázatok