Radioaktív elemek, illetve egyéb szennyező mérgező nehézfémek eltávolítása az emberi szervezetből és a környezetből ipari nukleáris katasztrófák vagy terrortámadások során a katonaság és a lakosság védelme érdekében

 • Kezdőoldal
 • Projektek
 • Radioaktív elemek, illetve egyéb szennyező mérgező nehézfémek eltávolítása az emberi szervezetből és a környezetből ipari nukleáris katasztrófák vagy terrortámadások során a katonaság és a lakosság védelme érdekében

A projekt azonosítója: TKP2021-NVA-14 

Támogatás összege: 981 912 000 Ft 

A projekt megvalósításának kezdete: 2022. január 1. 

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2025. december 31. 

Minden kormány kötelessége az emberi egészség maximális és feltétel nélküli védelme, különösen az olyan ipari tevékenységek esetén, ahol az átlagosnál magasabb a kockázat és az elszenvedhető egészségkárosodás. Az atomerőművekben folyó tevékenység normál üzemmód esetén is magasabb kockázatot jelent, azonban ez az energiatermelési mód még vélhetően sokáig nélkülözhetetlen gerince lesz az elektromosenergia termelésének. 

Az alábbiakban részletezett magyar projekt egy lehetséges nukleáris baleseti vagy terroreseménnyel kapcsolatos katasztrófa vészhelyzetekre való a felkészülést segíti elő, amely egy a nemzetközi piacon is értékesíthető és jelentős pénzügyi sikert is magában hordozó sugárvédelmi és preventív hatású hatóanyag fejlesztését célozza meg. 

A project célja egy olyan kelátképző ipari fejlesztése, amely képes a nukleáris balesetek/katasztrófák, terrorcselekmények vagy ellenséges nukleáris támadások során a környezetbe jutó veszélyes radioaktív elemek, elsősorban a stroncium komplexálására, majd az emberi szervezetből való eltávolításra. A javasolt termék képes mind a polgári lakosság mind a katasztrófavédelem, illetve a katonai állomány, nukleáris védelmét hatékonyan és gazdaságosan biztosítani és a katonaság kezében lévő sugárvédelmi eszköztárat kiterjeszti. 

Oszd meg ismerőseiddel


További pályázatok

 • Korszerű anyagok és intelligens technológiák FIEK létrehozása a Miskolci Egyetemen
  Korszerű anyagok és intelligens technológiák FIEK létrehozása a Miskolci Egyetemen

  A projekt célja kiemelkedő KFI eredmények létrehozása és azok gazdasági hasznosítása. A megvalósítás szellemi bázisát a konzorcium tagjainak meglévő és a projektben bővülő (új kutatók foglalkoztatása) szellemi erőforrásai adják. Az infrastrukturális bázis ugyanígy értelmezhető, azzal, hogy az egyetem fizikailag koncentrálja laboratóriumi infrastruktúráját, amelybe a partnerek által generált KFI tevékenységekhez kapcsolódó eszközbeszerzések jelentős hányada is integrálódik.

 • Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium
  Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium

  Az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium a Pannon Egyetem vezetésével hazai egyetemek, kutatóhelyek és az Országos Meteorológiai Szolgálat szakmai együttműködésével, multidiszciplináris szemléletben, egységes szakmai irányítás mellett valósul meg.

 • Városok és helyi vállalatok együttműködése a klímaadaptációért
  Városok és helyi vállalatok együttműködése a klímaadaptációért

  A LIFE-CLIMCOOP projekt általános célja olyan köz- és magánszféra közötti partnerség, városi és vállalati együttműködés fejlesztése, tesztelése és disszeminációja, amelynek során az érdekelt felek kollektíven lépnek fel a helyi éghajlati kockázatok csökkentése érdekében, valamint lépéseket tesznek a sérülékeny városi és vállalati területek közös klímaalkalmazkodásának erősítése céljából a régióban, Magyarországon és Kelet-Közép-Európa társadalmi és gazdasági szempontból hasonló adottságú területein.