Tűzálló nádtégla és eljárás annak előállítására

Adatlap - SZABADALMI BEJELENTÉS

Oltalmi forma:

Szabadalmi oltalom

Ügyszám:

P1900385

Bejelentés napja:

2019.11.14

A találmány címe:

Tűzálló nádtégla és eljárás annak előállítására

Leírás:

A szabadalom tárgya tűzálló nádtégla, amely épületek kitöltő hőszigetelő falazatának építésére használható és tégla habszerkezetbe foglalt szárított tavi vagy folyami nádszálak sokaságából és/vagy nádfonatból áll, valamint nádmagja (16) van, amit minden oldalról sík vagy görbült felületekkel határolt cementhab réteg (9) vesz körül és a nádmagban (16) a nádszálak hosszúsága az átmérőjük 12–60 szorosa. A nádmagban (16) a nádszálak (11) nádbetétként (14) egy tömbben egymással érintkezve a terhelés irányában állnak. A nádmag (16) kitölti a tűzálló nádtégla (1) teljes térfogatának minimálisan 20, maximálisan 80 százalékát. A nádmagnak (16) nádszálakból (11) álló nádbetétje van amit egy vagy több szorítókengyel (10) fog körbe. A szabadalom továbbá a tűzálló nádtégla előállításának módszerét is ismerteti, miszerint a tűzálló nádtéglát zárt vagy nyitott sablonban habosító adalékot tartalmazó cementpép előállításával és formára habosítással valamint a sablonbontást követő betonérleléssel végzik el úgy, hogy a sablonkészítés (42) során olyan sablont (20) állítanak elő, ami a nádmagot (16) réssel (19) pozicionálja a sablon (20) oldalai közé. A formára habosítás (44) folyamatát nádelőkészítés (41) előzi meg, amelynek során a nádszálakat (11) nádmaggá (16) formálják, majd a cementpép előállítás során (43) habosító adalékkal összekevert cementpépet a sablonkészítés (42) során előállított egy vagy több sablonba (20) formára habosítják (44) úgy, hogy a cementhab minden oldalról befedje a nádmagot, majd habszilárdulás és sablonbontás után felhasználják az így előállított tűzálló nádtéglákat (1).

Feltaláló(k):

Dr. Kocserha István; Hamza Alexandra; Asztalos Flóra; Kiss Attila

Oszd meg ismerőseiddel


Ez is érdekelhet

 • Égésgátolt homlokzatszigetelő panel
  Égésgátolt homlokzatszigetelő panel

  Az égésgátolt homlokzatszigetelő panel egy tégla alakú habosított poliuretán hőszigetelő magból és tűzálló rétegből áll, amelyet a panel oldallapjai peremszigetelés vesznek körül, így oszthatatlan egységet képez a külvilág felé.

 • Integrált építőelem
  Integrált építőelem

  Az integrált építőelem cement mátrixból készül, réteges szerkezetű, és különböző zónákat tartalmaz. Kültéri hőszigetelő zónája hidrogén peroxiddal habosított cement mátrixból áll.

 • Vagonsorrend meghatározó berendezés
  Vagonsorrend meghatározó berendezés

  Ez a rendszer a vonat mozdonyában és a vagonokon van elhelyezve, és az azonosító blokkok segítségével digitálisan kommunikál, hogy meghatározza a vagonok sorrendjét a vonaton.