Élénkített hatású antibakteriális poliuretánhab és eljárás annak előállítására

 • Kezdőoldal
 • Szabadalmak
 • Élénkített hatású antibakteriális poliuretánhab és eljárás annak előállítására

Adatlap - SZABADALMI BEJELENTÉS

Oltalmi forma:

Szabadalmi oltalom

Ügyszám:

P1900380

Bejelentés napja:

2019.11.11

A találmány címe:

Élénkített hatású antibakteriális poliuretánhab és eljárás annak előállítására

Leírás:

A szabadalom tárgya élénkített hatású antibakteriális poliuretánhab, amely izocianát és poliol reakciójából létesített uretán kötésekből áll, a hab térhálós szerkezetű lágyhab nyitott vagy zárt cellaszerkezettel és a habstruktúra cellafalát alkotó mátrixban lévő ezüst tartalmú antibakteriális adalékkal. Az antibakteriális poliuretánhab (1) antibakteriális adaléka (11) ásványi riolittufának (15) a riolittufa őrleménye (20) felületén két nanométer és száz nanométer szemcseátmérő közé eső nanoezüst cseppekkel (16), amely nanoezüst cseppek (16) a riolittufa őrlemény (20) felületén töltés nélküli, fémes állapotban vannak jelen. Az ásványi riolittufa (15) legalább 40 tömegszázaléknyi szmektitet (8) tartalmaz. A szmektit tartalomnak minimum 30 tömegszázaléka montmorillonit (9) agyagásvány. A riolittufa őrlemény (20) legkisebb szemcsemérete 300 nanométer és legnagyobb szemcsemérete 1300 nanométer közé esik. A szabadalom tárgya továbbá, eljárás élénkített hatású antibakteriális nyitott vagy zárt cellás poliuretán lágyhab előállítására, izocianát és poliol kémiai reakciójának elvégzésével zárt vagy nyitott szerszámüregben formára habosítással (85). Az antibakteriális adalék (11) előállítására antibakteriális adalék előállítást (83) használnak, melynek során az ásványi riolittufát (15) egyértékű alkoholban (84) aprítással (53) előkezelik, majd vákuum bepárlással (55) a folyadék őrlőközeg eltávolítást (54) végeznek és ehhez a riolitufához reaktálással (56) etanolt (71) és ezüst nitrátot (72) adagolnak, majd a reaktálás (56) után homogenizálást (57) végeznek, ezt követően vákuum leválasztással (58) acetaldehid (74) és salétromsav (75) kicsatolást (52) végeznek, majd a száraz ezüst tartalmú riolittufa hatóanyagot poliol komponensbe szuszpendálják (62) és az így előállított szuszpenziót közvetlenül a poliuretánhab fejlesztés előtt poliol reakcióelegy előállításra használják, majd a habképzéshez (63) izocianátot adagolnak (77) a keveréket formába habosítják (85) amit később felhasználnak (82).

Feltaláló(k):

Dr. Czél György; Dr. Vanyorek László; Dr. Szõri-Dorogházi Emma

Oszd meg ismerőseiddel


Ez is érdekelhet

 • Égésgátolt homlokzatszigetelő panel
  Égésgátolt homlokzatszigetelő panel

  Az égésgátolt homlokzatszigetelő panel egy tégla alakú habosított poliuretán hőszigetelő magból és tűzálló rétegből áll, amelyet a panel oldallapjai peremszigetelés vesznek körül, így oszthatatlan egységet képez a külvilág felé.

 • Integrált építőelem
  Integrált építőelem

  Az integrált építőelem cement mátrixból készül, réteges szerkezetű, és különböző zónákat tartalmaz. Kültéri hőszigetelő zónája hidrogén peroxiddal habosított cement mátrixból áll.

 • Vagonsorrend meghatározó berendezés
  Vagonsorrend meghatározó berendezés

  Ez a rendszer a vonat mozdonyában és a vagonokon van elhelyezve, és az azonosító blokkok segítségével digitálisan kommunikál, hogy meghatározza a vagonok sorrendjét a vonaton.