Innovatív diagnosztikai fejlesztések a Miskolci Egyetemen népegészségügyi szempontból kiemelkedő fontosságú betegségek azonosítására

 • Kezdőoldal
 • Projektek
 • Innovatív diagnosztikai fejlesztések a Miskolci Egyetemen népegészségügyi szempontból kiemelkedő fontosságú betegségek azonosítására

Projekt azonosítója: 2020-1.1.6-JÖVŐ-2021-00009 

Támogatás összege: 349 743 947 Ft 

A projekt megvalósításának kezdete: 2021.06.01. 

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2024.05.31. 

  

Napjainkban a virális és bakteriális fertőzések globális problémát jelentenek az emberiség számára. A fertőző ágensek diagnosztikájában az egyik legnagyobb probléma, hogy a vírus vagy baktérium örökítőanyagát izolálni kell,  mely sok esetben még ma is kézi (emberi) pipettázással történik. Ez jelentősen megnövelheti a laboratóriumi dolgozók fertőződésének kockázatát. Ugyanakkor nagy mintaszámok (>500) esetén elkerülhetetlen a kézi pipettázásból eredő invalid tesztek megjelenése, melynek megoldására ma már elérhetőek mágneses gyöngy alapú protokollok. Ezen platformok egyik előnye, hogy robotikus pipettázással automatizálhatók, ellenben kevésbé költséghatékonyak.

A projekt alapvető célja egy olyan mágneses nanorészecske és kvantum dot alapú diagnosztikai eljárás kifejlesztése, amely felgyorsítja és lehetővé teszi a virális és bakteriális örökítőanyag automatizálható azonosítását komplex mátrixokból. Olyan mágneses nanorészecskéket és kvantum dotokat fejlesztünk, melyek a kórokozók örökítő anyagának specifikus megkötésére alkalmasak. Az újonnan létrehozott részecskéket karakterizáljuk, segítségükkel standard laboratóriumi protokollt fejlesztünk különböző fertőző ágensek detektálására. Ennek eredményeként egy nagy áteresztőképességű, robotizált és költséghatékony diagnosztikai platformot hozunk létre. Becslésünk szerint a protokoll idő és költségmegtakarítása 2-5-szörös skálán fog mozogni. A megkötött DNS/RNS molekulák jelölésére, új nagy hatékonyságú jelölő anyagot hozunk létre amely nagyságrendekkel érzékenyebb mint a jelenleg használatos jelölő molekulák. Ezzel rendkívűl alacsony DNS/RNS koncentráció is kimutatható, jelentősen csökkentve ezzel az invalid tesztek számát. Egy új protokollt dolgozunk ki a mágneses nanorészecske/kvantum dot alapú elválasztó rendszert kombinálva a megnövelt érzékenységű kimutatással. Ezt az egyszerűsített protokollt fogjuk robotizálni egy nagy áteresztőképességű automatizálható platformon.

A projekt eredményeként létrejövő diagnosztikai platform egy költséghatékony megoldás lehet a különböző virális és bakteriális fertőzések automatizált nagy áteresztőképességű azonosítására. Fontos megjegyezni azt is, hogy mivel a mintapreparálás automatizált, az emberi erőforrás igénybevétele minimális, lecsökkentve ezzel a laboratóriumi dolgozók megfertőződését. 

Oszd meg ismerőseiddel


További pályázatok

 • Korszerű anyagok és intelligens technológiák FIEK létrehozása a Miskolci Egyetemen
  Korszerű anyagok és intelligens technológiák FIEK létrehozása a Miskolci Egyetemen

  A projekt célja kiemelkedő KFI eredmények létrehozása és azok gazdasági hasznosítása. A megvalósítás szellemi bázisát a konzorcium tagjainak meglévő és a projektben bővülő (új kutatók foglalkoztatása) szellemi erőforrásai adják. Az infrastrukturális bázis ugyanígy értelmezhető, azzal, hogy az egyetem fizikailag koncentrálja laboratóriumi infrastruktúráját, amelybe a partnerek által generált KFI tevékenységekhez kapcsolódó eszközbeszerzések jelentős hányada is integrálódik.

 • Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium
  Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium

  Az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium a Pannon Egyetem vezetésével hazai egyetemek, kutatóhelyek és az Országos Meteorológiai Szolgálat szakmai együttműködésével, multidiszciplináris szemléletben, egységes szakmai irányítás mellett valósul meg.

 • Városok és helyi vállalatok együttműködése a klímaadaptációért
  Városok és helyi vállalatok együttműködése a klímaadaptációért

  A LIFE-CLIMCOOP projekt általános célja olyan köz- és magánszféra közötti partnerség, városi és vállalati együttműködés fejlesztése, tesztelése és disszeminációja, amelynek során az érdekelt felek kollektíven lépnek fel a helyi éghajlati kockázatok csökkentése érdekében, valamint lépéseket tesznek a sérülékeny városi és vállalati területek közös klímaalkalmazkodásának erősítése céljából a régióban, Magyarországon és Kelet-Közép-Európa társadalmi és gazdasági szempontból hasonló adottságú területein.