Aromás izocianátok alapanyag gyártásának komplex, integrált technológiai fejlesztése (ARIZO)

 • Kezdőoldal
 • Projektek
 • Aromás izocianátok alapanyag gyártásának komplex, integrált technológiai fejlesztése (ARIZO)

Szerződés száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00121 

Projekt elszámolható költsége: 1 283 540 033 Ft 

Támogatás összege: 794 673 880 Ft 

A projekt megvalósításának kezdete: 2021. október 1. 

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2025. szeptember 30. 

Az NKFI Alapból finanszírozott, a BorsodChem Zrt. és a Miskolci Egyetem közreműködésével induló „ARIZO” kutatás-fejlesztési projekt célja a piaci körülményekhez és a környezetvédelmi előírásokhoz igazodó, hangolható, a gyártási technológia keretei között nagy szabadsági fokot nyújtó intelligens hidrogénező katalizátor rendszer fejlesztése, melynek köszönhetően növelhető a katalitikus technológiai folyamat hatékonysága. 

A projekt kulcs eleme az intelligens katalizátor nemesfém összetételének piacra hangolása annak érdekében, hogy az izocianát termékek kiindulási anyagait megfelelő minőségben és mennyiségben, a lehető leggazdaságosabban lehessen előállítani. A katalizátor hatékonyságának növelése mellett különösen nagy jelentősége lesz a katalizátor költséghatékony gyártástechnológiai fejlesztésének, a folyamatban fellépő potenciális katalizátorveszteség minimalizálásának, és az elhasznált katalizátor újra hasznosításának. A komplex katalizátorfejlesztési folyamat értékeléséhez létrehozunk egy új ipari pontozási rendszert is, amely a gyors és kritikus döntéseket támogatja a katalizátorválasztásnál, az ipari alkalmazhatóságot megítélve. A projekt keretében, egyedülálló módon, egy teljes ipari katalizátorfejlesztési láncot alakítunk ki a laboratóriumi kísérletektől a méretnövelésen át az üzemi méretben történő optimalizációig. 

A pályázati támogatás lehetőséget nyújt az intelligens, hangolható katalizátorgyártási folyamat kidolgozására, és a BorsodChem saját katalizátorgyártó üzemének tervezésére. A projekt keretében létrejövő BC-ME konzorcium képes az egyedi katalizátorfejlesztést a laboratóriumtól a gazdaságosan megvalósuló ipari termelésig eljuttatni. Az egyetem és a nagyvállalat küldetése a helyi szintű együttműködési lehetőségek kiaknázásával egy olyan erős tudásközpont létrehozása, mely lehetővé teszi a terület tudásrégióvá válását, s ez által az itt előállított tudás és termék versenyelőnybe, valamint nemzetközi élmezőnybe helyezését. A katalizátoroptimalizálás, visszanyerés és hatékony energiagazdálkodás együttesen a fajlagos CO2 kibocsátás és vízfelhasználás csökkentésével megteremti a régióban hosszútávon fenntartható karbonsemleges vegyipari termelés alapfeltételeit. 

Oszd meg ismerőseiddel


További pályázatok

 • Korszerű anyagok és intelligens technológiák FIEK létrehozása a Miskolci Egyetemen
  Korszerű anyagok és intelligens technológiák FIEK létrehozása a Miskolci Egyetemen

  A projekt célja kiemelkedő KFI eredmények létrehozása és azok gazdasági hasznosítása. A megvalósítás szellemi bázisát a konzorcium tagjainak meglévő és a projektben bővülő (új kutatók foglalkoztatása) szellemi erőforrásai adják. Az infrastrukturális bázis ugyanígy értelmezhető, azzal, hogy az egyetem fizikailag koncentrálja laboratóriumi infrastruktúráját, amelybe a partnerek által generált KFI tevékenységekhez kapcsolódó eszközbeszerzések jelentős hányada is integrálódik.

 • Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium
  Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium

  Az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium a Pannon Egyetem vezetésével hazai egyetemek, kutatóhelyek és az Országos Meteorológiai Szolgálat szakmai együttműködésével, multidiszciplináris szemléletben, egységes szakmai irányítás mellett valósul meg.

 • Városok és helyi vállalatok együttműködése a klímaadaptációért
  Városok és helyi vállalatok együttműködése a klímaadaptációért

  A LIFE-CLIMCOOP projekt általános célja olyan köz- és magánszféra közötti partnerség, városi és vállalati együttműködés fejlesztése, tesztelése és disszeminációja, amelynek során az érdekelt felek kollektíven lépnek fel a helyi éghajlati kockázatok csökkentése érdekében, valamint lépéseket tesznek a sérülékeny városi és vállalati területek közös klímaalkalmazkodásának erősítése céljából a régióban, Magyarországon és Kelet-Közép-Európa társadalmi és gazdasági szempontból hasonló adottságú területein.