VOC és analitikai laboratórium

A kész polimer termékek fontos jellemzője a VOC (illékony szervesanyag tartalom) és FOG tartalom (kis illékonyságú szerves komponensek). Ezen paraméterek elsősorban a mintából könnyen vagy közepesen könnyen elpárolgó szerves vegyületeket foglalják magukban. Ezekre nézve szigorú feltételeket szabnak különösen a gépjárművek belsejében felhasználásra kerülő különböző műanyag termékek esetében, mivel ezek jelentős egészségügyi kockázatot jelenthetnek, nem kívánt szagot, illetve az átlátszó felületek “ködösödését” okozhatják.

Nagyméretű minták esetében a fent említett paraméterek meghatározását szabványos módszerekkel (VDA 276, VDA 278, ISO 12219, BMW/GS97014 és igény esetén egyéb szabványok) tudjuk elvégezni az 1 m3-es VOC kamrában, amennyiben a megrendelő (ipari partner) ezt megkívánja. Ez a módszer a gépjárművek belsejében felhasználásra kerülő nemfémes anyagok emissziójának meghatározására alkalmazható, mint pl. poliuretán lágyhab elemek, különböző textilek, szövetek, ragasztók, tömítések, műbőr és műanyag részek, festékek stb.

A mérés során a mintákat a meghatározni kívánt paramétertől függően felfűtjük és a melegítés hatására felszabaduló komponensek egy “Tenax” töltetű adszorbens csövön felfogásra kerülnek, majd a komponensek elválasztását, meghatározását termikus deszorpciós mintabeviteli lehetőséggel és kriofókuszáló egységgel felszerelt tömegszelektív detektorral ellátott gázkromatográfiás mérőrendszerrel (GC-MS) végezzük.

GP-VOC-010D

GC-MS típusú gázkromatográf

A termikus deszorpció során kis mennyiségű minta kerül felfűtésre egy erre a célra alkalmas csőben. A melegítés hatására felszabadult illékony komponenseket ezután csapdázzuk, kriofókuszáljuk. A csapdázott mintát ezután gyorsan felfűtjük 280°C-ra, aminek hatására a csapdázott komponensek elpárolognak, gőz fázisba kerülnek. A gőz ill gáz halmazállapotú mintát gázkromatográf készülékben található kolonnára juttatjuk, ahol megtörténik a komponensek egymástól való elválasztása. Amennyiben a mérési módszert ismert koncentrációjú referencia anyagokkal kalibráljuk, a kibocsátott komponensek összes mennyiségére félkvantitatív eredményt adhatunk meg mg/g mértékegységben.

Kis méretű minták (pl. granulátumok) esetében a VOC kamrás meghatározás nem alkalmazható, ezért ebben az esetben a VOC és FOG paraméterek meghatározását gőztér analízissel végezzük VDA 277 szabvány alapján.